Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Προτεινόμενες δράσεις



ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Στα πλαίσια της υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου προτείνονται οι εξής δράσεις:

Δράση1: Ανάδειξη ιδεών
Δίνεται ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης στο λογισμικό Inspiration και οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν τις ιδέες τους σχετικά με τα μουσικά όργανα (εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί  κάποιο άλλο διαδικτυακό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης π.χ. https://www.text2mindmap.com/).

Δράση 2: Γλωσσολογική ανάλυση όρων-ηλεκτρονικό λεξικό
Στα πλαίσια της διερεύνησης των μουσικών οργάνων, οι μαθητές θα συναντήσουν άγνωστες λέξεις οι οποίες είτε αφορούν  τα ίδια τα μουσικά όργανα (π.χ. σύνθετες λέξεις όπως χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα όργανα κ.λπ) είτε αφορούν ορολογία σχετική με το κεφάλαιο του Ήχου από το μάθημα των Φυσικών (π.χ. ταλάντωση, παλμική κίνηση κ.λπ). Προτείνεται η πραγματοποίηση γλωσσολογική ανάλυσης με αξιοποίηση της ετυμολογίας των λέξεων και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού λεξικού
Μετά από αυτό οι μαθητές καλούνται να διαμορφώσουν κείμενα (στα πλαίσια της παραγωγής γραπτού λόγου), αξιοποιώντας τις νέες λέξεις που συνάντησαν.
Δράση 3: Ιστορική αναδρομή και λειτουργία μουσικών οργάνων
Οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία μουσικών οργάνων (π.χ. πού ή πότε δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά μουσικά όργανα  και πώς λειτουργούν). Στα πλαίσια αυτής της δράσης αξιοποιούνται πηγές από το διαδίκτυο αλλά και σχετικό υλικό όπως το ακόλουθο:
Τα όργανα μιας κλασσικής ορχήστρας και η ιστορία τους http://www.eap.edu.gr/dat/AC886688/file.swf
Στη συνέχεια συγκεντρώνουν το υλικό και διαμορφώνουν ένα βίντεο (αξιοποιώντας το MovieMaker  ή κάποιο αντίστοιχο διαδικτυακό εργαλείο π.χ. WeVideo)
Δράση 4: Μαθηματικά και μουσική
Στα πλαίσια των μαθηματικών οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά μοτίβα, ενώ μπορούν με αξιοποίηση του ρυθμού να εξοικειωθούν με την έννοια τν κοινών πολλαπλασίων (βλ. σχετική δραστηριότητα στα μαθηματικά της Ε Δημοτικού). Τέλος με αξιοποίηση της έννοιας της νότας μπορούν να προσεγγίσουν μουσικά την έννοια των κλασμάτων.
Δράση 5: Κατασκευάζοντας όργανα
Στα πλαίσια βιωματικής μάθησης, οι μαθητές μπορούν να διαμορφώσουν δικά τους όργανα προκειμένου να αναγνωρίσουν τη λειτουργία τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους από το μάθημα των Φυσικών στο κεφάλαιο «Ήχος» (π.χ. παραγωγή ήχου με παλμική κίνηση μεμβράνης σε τύμπανο). Επίσης με αξιοποίηση των εγκλίσεων από το μάθημα της Γλώσσας, δημιουργούν κείμενο οδηγιών για τη δημιουργία των μουσικών οργάνων.
Δράση 6: Μουσικά όργανα μέσα από τις ΤΠΕ
Με τη βοήθεια των ΤΠΕ οι μαθητές καλούνται να διαπιστώσουν τη διαφορά στην παραγωγή του ήχου ανάλογα με τη χρήση μουσικών οργάνων διερευνώντας  στα πλαίσια των Φυσικών στο κεφάλαιο «Ήχος»
Δράση 7: Παιχνίδια
Οι μαθητές καλούνται να παίξουν παιχνίδια που αφορούν τα μουσικά όργανα είτε σε επίπεδο ανακάλυψης είτε παρεμβαίνοντας και δημιουργώντας ήχους για άλλα έργα τέχνης.
Ανακαλύπτω την ορχήστρα
Βάζουμε ήχους σε πίνακες ζωγραφικής
Μαντεύοντας τα μουσικά όργανα

Δράση 8: Αξιολόγηση-Αναστοχασμός
Αξιοποιώντας αλληλεπιδραστικά τεστ οι μαθητές καλούνται να βρουν τις απαντήσεις στα διάφορα είδη δραστηριοτήτων. Επίσης μπορούν να δημιουργήσουν και τις δικές τους ασκήσεις φτιάνοντας αλληλεπιδραστικά τεστ. Τέλος δημιουργούν έναν τελικό εννοιολογικό χάρτη για τα μουσικά όργανα αξιοποιώντας  είτε λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης είτε κάποιο αντίστοιχο διαδικτυακό εργαλείο.
Δράση 9: Παρουσίαση εργασίας
Οι μαθητές με βάση τις δραστηριότητες, επιλέγουν υλικό και διαμορφώνουν την παρουσίασή τους (είτε σε λογισμικό παρουσίασης π.χ. PowerPoint, είτε αξιοποιώντας διαδικτυακό εργαλείο παρουσίασης π.χ. Prezi). Λαμβάνουν μέρος στη δημιουργία ορχήστρας με τα μουσικά όργανα που έχουν κατασκευαστεί. Επίσης το υλικό των εργασιών τους το αναρτούν σε ιστολόγιο στα πλαίσια της διάχυσης της γνώσης, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές άλλων σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου